Профил

Име

Съвет по туризъм Пловдив

Локация

бул. Кн. Мария Луиза № 31, 4000 Пловдив

Site

tourismplovdiv.org

Профил

инж. Любозар Фратев
Член на УС на БТК

Инж. Любозар Иванов Фратев – бизнесмен и общественик. Роден на 27.02.1944 г. в с. Дълбоки, Старозагорско, където е евакуирано семейството по време на бомбардировките. Предприемачеството за него е призвание, а общуването с хора – естествена потребност.

Завършва Ленинградския политехнически институт. Развива кариерата си в “Завод за асинхронни двигатели”, “Технологичен център по комплексна автоматизация”, „КАМ инженеринг“. През 1991 г. създава фирма НОВИЗ, която е сред 200-те най–успешни предприятия на Пловдивска област (www.noviz.com). Председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив (tourismplovdiv.org); Почетен председател на УС на БУЛТИШ – Дружество на български и турски бизнесмени; Председател на УС на Тракийски туристически район (trakiatour.com); Член на УС на Браншова асоциация полимери.

От 2012 до 2017 г .- член на УС на фондация „Пловдив 2019“. Ротарианец. Мецанат и благотворител. Общински съветник в ОС – Пловдив (2007-2011г.). Инициатор на учредяването на „Тракийски туристически район”; ежегодните празници – „Дефиле на младото вино” и „Вино и гурме“; възстановяването на парковете „Розариум” и „Ротари“ в Пловдив. Участва в подготовката за кандидатстване за „Европейска столица на културата – 2019 г.”.
Председател на УС на фондация „Дом за Пловдивската опера“. Чрез семейната си фондация „Балкански културен форум“ от 2007 до сега преиздава ценни за Пловдив и българската история книги. Удостоен с „Орден на труда“ – сребърен; почетното звание „Следовник на народните будители“, носител на Почетния знак на фондация „Христо Ботьов“, първи носител на наградата „Пловдивски клас“ на фондация „Добротворие“. Отличен през 2014 г. с „Почетен знак на град Пловдив“ за съществен и значим принос за развитието на града и за заслуги към неговите граждани.